Dům U Tří bílých lilií - před a po
Dům U Tří bílých lilií - před a po
Aktualizováno: 27. 8. 2023 ,

Před časem se mi naskytla unikátní příležitost. Majitelka domu na Malé Straně v srdci Prahy pozvala, ať dům, který nedávno zakoupila, nafotím ve stavu před rekonstrukcí a po rekonstrukci. Nyní je již dům po rekonstrukci a fotografie "před a po" zdobí i jednotlivé hotelové pokoje. V domu funguje turisty oblíbený hotel, ale své místo tu mají i byty, které v centru Prahy chybí. Aktuální vypravění majitelky, která v tomto domě sama žije, že její dítko si nedávno táhlo od Vltavy větev, aby si s pomoci ní vyzdobilo dětský pokoj, působí jako vyprávění ze skutečné staré Prahy, kdy tento dům vznikl. Pojďme se před unikatní galerií stavu "před a po" začíst do jeho příběhu, aneb jak to vše začalo.

Vznik

Na vyobrazení Prahy z roku 1562 (Praga Bohemiae Metropolis), dům čp. 310 ještě neexistoval. První písemný záznam o domě nacházíme v roce 1641, když inspektoři Vlašského špitálu žádají, aby jim byl dům připsán do vlastnictví se zřetelem k jejich pohledávce 300 zl. Téhož roku chce dům také koupit jistý Michal Trošt, kovář.

V roce 1655 byl majitelem domu jistý Michal Grass, který jej prodal J. J. Wendlingerovi, cís. radovi, advokátu, kterému patřil dům vedlejší - došlo tak ke spojení západního a prostředního křídla. Poprvé se také objevil název domu - U tří bílých lilií.

19. století

Dům poté několikrát mění majitele, v 18. století je zvýšen o patro. V 19. století, konkrétně v roce 1833, dům kupuje Terezie Langeherová. Ta se o dům zřejmě moc nestarala, protože už v roce 1838 je dům uváděn ve špatném stavu - odpadové roury se musí vyměnít, také pavlače, dřevěné schody na dvoře a střecha pavlače.

Ale už v roce 1845 dům získává nová majitelka, Rosalie Baümelová. Ta se hned v tom samém roce pustila do náročné rekonstrukce a přestavby domu. Dispozice domu byla uzavřena přístavbou dolního nároží hlavního křídla. Přízemí bylo zaklenuto, včetně nově zřízené vstupní chodby a připojeno bylo současné schodiště do patra. Dále byl sjednocen rozvrh okenních os a upravena uliční fasáda. 

V roce 1853 dům vlastní Růžena Skopková, rozená Baümelová, která jej  v tomto roce prodala Janu Karlu Krudovidovi. Co se s domem dělo dál? Od nikoho (stavební úřad, historici atd.) se to nepodařilo zjistit, skoro sto let příběh domu nikoho nezajímá a tak se mohutný skokem dostáváme až do roku 1989, kdy už je dům v dezolátním stavu. 

Současnost

Po revoluci v roce 1989 dům získává jediný vlastník, ten v domě obyvatele nechává žít i nadále, ale do oprav domu nedává ani korunu. Dům několikrát mění majitele, ale situace se stále nelepší. Ještě v roce 2013 je v domě dokonce instalované 120V elektrické napětí - z domu se stává regulérní dům hrůzy. Nedlouho poté jej opouštějí poslední obyvatelé, ale záchrana naštěstí přichází rychle. V roce 2015 dům v dražbě získává současný majitel, který se ihned pouští do kompletní rekonstrukce. V srpnu 2017 je rekonstrukce hotova, nově se v domě nachází hotel U Tří bílých lilií a bytové jednotky.

A nyní už unikátní galerie fotografií stavu před a po. 

Budete chtít podobné srovnávací fotografie domu před a po?
Napište, rád nafotím a uchováme vzpomínku na záchranu domu pro příští generace.

 

Budete chtít podobné srovnávací fotografie domu před a po?
Napište, rád nafotím a uchováme vzpomínku na záchranu domu pro příští generace.

(foto: Radomír K., Dagmar P. a Martin K.)