Zámek Nová Včelnice - před a po
Před a po
Aktualizováno: 19. 9. 2023 ,
Zámek Nová Včelnice - před a po

Na přelomu let 2018 / 2019 jsem prodával tento zámek Nová Včelnice nacházející se na Jindřichohradecku v Jihočeském kraji. Tehdy to byla ruina zralá téměř k zániku. Nastavila se ale dobrá cena, stačil jeden prohlídkový den, kdy jsem zde zájemce spíše provázel jako průvodce na zámku a po pár dnech se podepisovala kupní smlouva. Novým majitelem se stala společnost SaZ Hodonín, která se pustila do úžasné záchrany zámku. V roce 2023 jsem měl příležitost zámek nafotit ze stejných míst znovu. Užijte! 

Celý článek
Zámek Vimperk - před a po
Před a po
Aktualizováno: 27. 8. 2023 ,
Zámek Vimperk - před a po

Dostal jsem pozvánku od Národního památkového ústavu, který spravuje zámek Vimperk, nafotit tento krásný a v minulosti bohužel opomíjený zámek, který by s přehledem mohl být bránou Šumavy. Velmi rád jsem pozvánku přijal a nafotil jej v roce 2019 před rekonstrukcí, v následujícím roce ze stejných míst v průběhu rekonstrukce a v roce 2021 po rekonstrukci. Užijte další galerii před a po!

Celý článek
Příběh Sokolské boudy
Příběhy domů
Aktualizováno: 7. 11. 2023 ,
Příběh Sokolské boudy

Svojí konstrukcí zřejmě největší srub v republice z roku 1929. V 90. letech se neshodli na dalším provozu majitel s nájemcem a bouda byla od roku 1999 prázdná. Skoro 10let devastovanou boudu v roce 2008 koupil zdejší hoteliér Martin Kulík. Ten mj. vlastní i slavnou Tippeltovu boudu na Pomezních boudách. Ta byla po revoluci také ve stavu ke kompletní rekonstrukci. Martin Kulík ji kompletně zrekonstruoval, nyní v ní nalezneme oblíbený Pivovar Trautenberk, ale jak sám v jednom rozhovoru uznává: „Po téhle zkušenosti víme, jak je náročné dlouhodobě neudržovaný objekt zrekonstruovat.". Sokolskou koupil v mnohem horším stavu a rozhodl se pro její demolici. Na jejím místě plánuje novou Sokolskou boudu a u pana Kulíka se dá věřit, že to bude kvalitní architektura, on si na ní potrpí. Mnoho krkonošských bud se podobně kompletně postavilo znovu, i nedaleká Petrovka se staví znovu, takže i když původní forma zmizela, což je vždy mrzuté, duch místa zůstává a jistě se postupem let usadí v nové architektonicky kvalitní boudě.

Celý článek
ROZHOVOR | Zdeněk Židek o záchraně a obnově zámeckého dvoru Nekmíř
Příběhy domů
Aktualizováno: 7. 11. 2023 ,
ROZHOVOR | Zdeněk Židek o záchraně a obnově zámeckého dvoru Nekmíř

Přijměte pozvání na exkluzivní prohlídku zámeckého areálu v Nekmíři u Plzně, který prochází neuvěřitelnou záchranou a vstává jako Fénix z popela. Na dotazy k průběhu obnovy nebo využití jednotlivých objektů, odpovídal jednatel společnosti REKS Nem, která areál vlastní, pan Zdeněk Židek. Děkuji a držím palce s další prací! Jak vidno, u zámku to bude potřeba!

Celý článek
To už nikdo neopraví...
Příběhy domů
Aktualizováno: 9. 11. 2023 ,
To už nikdo neopraví...

To už nikdo neopraví. Věta, která se v různých mutacích na internetu objevuje často. Tímto přehledem, který ukazuje největší proměny "před a po" rekonstrukci, se pokusím ukázat, že i v naší malé zemi se v tomto směru dokážou dít divy.

Celý článek
Příběh mlýnu Pila
Příběhy domů
Aktualizováno: 9. 11. 2023 ,
Příběh mlýnu Pila

Kdybyste se pohybovali v okolí mlýnu Pila v roce 2016, asi byste si řekli: „Hm, nějaká ruina.“ Po přečtení tohoto článku vás mohu ujistit, že už to nebude „jen nějaká ruina“, ale mlýn s velmi zajímavou historií a plný příběhů. Psal se rok 2016, 2.června, kdy dorazil email od paní, jejíž nyní 93letá babička, paní Emílie, vyrůstala na tomto mlýně a trávila na něm prázdniny v letech 1925 – 1933. Velmi se jí má práce líbí a velmi rády budou vyprávět příběh prázdného domu, na který mají mnoho vzpomínek. Pojďte se začíst…

Celý článek
Dům U Tří bílých lilií - před a po
Před a po
Aktualizováno: 27. 8. 2023 ,
Dům U Tří bílých lilií - před a po

Před časem se mi naskytla unikátní příležitost. Majitelka domu na Malé Straně v srdci Prahy pozvala, ať dům, který nedávno zakoupila, nafotím ve stavu před rekonstrukcí a po rekonstrukci. Nyní je již dům po rekonstrukci a fotografie "před a po" zdobí i jednotlivé hotelové pokoje. V domu funguje turisty oblíbený hotel, ale své místo tu mají i byty, které v centru Prahy chybí. Aktuální vypravění majitelky, která v tomto domě sama žije, že její dítko si nedávno táhlo od Vltavy větev, aby si s pomoci ní vyzdobilo dětský pokoj, působí jako vyprávění ze skutečné staré Prahy, kdy tento dům vznikl. Pojďme se před unikatní galerií stavu "před a po" začíst do jeho příběhu, aneb jak to vše začalo.

Celý článek
Obchodní komplex Textilia ožívá
Příběhy domů
Aktualizováno: 26. 11. 2022 ,
Obchodní komplex Textilia ožívá

Kdysi ikonický obchodní dům v centru Ostravy se konečně dočkal rekonstrukce. Módní dům Ostravica – Textilia dlouhá léta chátral, nyní byla zahájena přestavba tohoto z části památkově chráněného objektu. Architektonický klenot Ostravy se tak už brzo dočká nejen nového vzhledu, ale i využití. Projekt přestavby totiž získal jak potřebná povolení, tak silného finančního partnera. 

Celý článek
Milíčovský les a ZOO park
Obecné
Aktualizováno: 26. 8. 2022 ,
Milíčovský les a ZOO park

Málo známý kus přírody na jihu Prahy. Když to ve vedlejším Hostivařském lesoparku vypadá jako na Václaváku, tady je klid vždycky. A přitom je tu parádně! Posuďte sami z fotografií. Najdete tu i pěkný zoopark s kioskem, ideální místo pro děti. Samozřejmostí je řada pěkných přírodních koutů, lesem prochází zelená turistická stezka, cyklostezka nebo naučná stezka, jsou tu ohrady s koňmi, dětská hřiště a mnoho dalšího. Les leží mezi pražskými Háji, Chodovem a Újezdem.

Celý článek
Sapa - poznejte pražskou Hanoj
Výlety
Aktualizováno: 29. 7. 2022 ,
Sapa - poznejte pražskou Hanoj

Kdo nikdy nenavštívil proslulou tržnici Sapa, nejspíš ji zná jen ze zpráv jako místo nálezů drog, padělaného oblečení nebo zkaženého masa. Přesto ji mnozí Češi milují. Poznejte tajuplná zákoutí pražské tržnice Sapa, často označované za malý Vietnam.

Celý článek
Klíčovské sady
Výlety
Aktualizováno: 14. 7. 2022 ,
Klíčovské sady

V Praze existuje jedno trochu zapomenuté místo, kde najdete tůňky s průzračnou vodou, stovky ovocných stromů a pasoucí se ovečky. A tohle místo najdete přímo v srdci industriálních Vysočan. Načesat si zde můžete ovoce podle libosti a zcela legálně. Jedná se o jeden z mnoha veřejných sadů, který náleží Magistrátu hlavního města Prahy a je veřejně přístupný.

Celý článek
Usedlost Cibulka
Příběhy domů
Aktualizováno: 19. 8. 2023 ,
Usedlost Cibulka

Pražská usedlost Cibulka od 90. let 20. století chátrala, několikrát byla obsazena squattery, kteří zde pořádali nejrůznější kulturní akce. Pojďme skrz fotografie nasát atmosféru, kdy tu to takto žilo a porovnat je s fotografiemi z ledna 2022, když již byla Cibulka vyklizena i od sutin a připravena na kompletní plánovanou rekonstrukci pod novým majitelem. 

Celý článek
Palác Lucerna
Příběhy domů
Aktualizováno: 8. 12. 2021 ,
Palác Lucerna

Palác Lucerna - secesní srdce Prahy. PoJďte si jej prohlédnout z trochu jiného úhlu - fotografie z roku 2021 zavedou na místa, kam se běžně nepodíváte nebo třeba na místa, která dobře znáte plná plná lidí a nyní jsou úplně prázdná, například Velký sál osvětlený jen baterkou. Také si detailně ukážeme celou řadu zajímavostí - strojovnu pódia music baru, vitráž v graffiti stylu a mnoho dalšího. 

Celý článek
Nádraží Vyšehrad
Příběhy domů
Aktualizováno: 19. 8. 2023 ,
Nádraží Vyšehrad

Secesní perla vznikla v roce 1869, nádraží fungovalo až do roku 1960, v 90.letech bylo chátrající nádraží nekvalitně opraveno a začalo do něj zatékat. V roce 2001 je prohlášeno kulturní památkou a následně omotáno sítí chránící chodce před padajícími kusy omítky. V roce 2007 jej za 40 mil. kupuje firma TIP Estate s.r.o., která získává povolení k rekonstrukci, ale už v dalším roce bourá památkově chráněnou hrázděnou čekárnu a kácí veškerou zeleň v okolí...

Celý článek
Vila Lichoceves
Příběhy domů
Aktualizováno: 9. 8. 2021 ,
Vila Lichoceves

Nádhernou vilu postavil v roce 1936 místní velkostatkář Josef Mrázek. Rodina si ji ale bohužel dlouho neužila. Týkala se jich už první vlna znárodnění podniků hospodařících na více než padesáti hektarech. Ve vile poté sídlil místní státní statek a od 90. let chátrala. V roce 2017 se ale dočkala nového majitele a prošla kompletní rekonstrukcí.

Celý článek
Jak jsem prodával zámeček Hájek
Příběhy domů
Aktualizováno: 20. 2. 2021 ,
Jak jsem prodával zámeček Hájek

Barokní zámeček z roku 1773, postavený na velmi atraktivním, romantickém místě - uprostřed lesů s výhledem na okolní vlastní pozemky, rybník a dokonce i kapličku. Krásnou nemovitost jsem měl tu čest prodávat v roce 2020. Trochu jsem ji i pomohl a jako Šípkovou Růženku ji doslova vysekal ze zakletí. 

Celý článek
Vila Tomáše Řepky a Vlaďky Erbové
Příběhy domů
Aktualizováno: 28. 1. 2021 ,
Vila Tomáše Řepky a Vlaďky Erbové

V roce 2017 jsem měl možnost navštívit bývalou vilu v Černošicích, kterou v roce 2011 koupil fotbalista Tomáš Řepka a modelka Vlaďka Erbová. V roce 1999 ji navrhl architekt Libor Habanec a získal za ní ocenění v soutěži o nejlepší cihlový dům pro příští tisíciletí. Vilu slavný pár koupil v roce 2011 za 20mil. Kč. Pojďte nahlédnout.

Celý článek
Villa Winternitz
Příběhy domů
Aktualizováno: 17. 1. 2021 ,
Villa Winternitz

Vilu si v roce 1931 nechal postavit pražský právník JUDr. Josef Winternitz. Architektem byl slavný Adolf Loose a Karel Lhota. Byla to rodinná vila pro jeho manželku Jenny, dceru Suzanu a syna Petra. Navštívil jsem ji v únoru roku 2017, pojďte užít prohlídku. 

Celý článek
Skrytín vstává jako Fénix z popela
Příběhy domů
Aktualizováno: 15. 1. 2021 ,
Skrytín vstává jako Fénix z popela

Zámeček je ukryt v krásné přírodě mezi Ústím nad Labem a Děčínem s výhledem do údolí řeky Labe. Byl postaven na konci 19. století, po znárodnění sloužil jako rekreační středisko. Po roce 1990 zůstal opuštěn a během 20ti let byl naprosto zdevastován vandaly a zloději. V roce 2011 se do místa zamiloval ústecký podnikatel a významný filantrop Martin Hausenblas. Od té doby prochází rekonstrukcí a vstává jako Fénix z popela.

Celý článek
Vila Gustava Geipela
Příběhy domů
Aktualizováno: 26. 12. 2023 ,
Vila Gustava Geipela

Honosná vila Gustava Geipela, nejvýznamnějšího podnikatele v Aši, ležící v blízkosti historického centra, byla postavena roku 1888 podle plánů architektonické kanceláře Köhler & Pschera. Řešená je v duchu romantizujícího historismu. Po druhé světové válce byla znárodněna. Do roku 2018 sloužila jako služebna Policie ČR, poté zůstala bez využití.

Celý článek
Nejzápadnější město Aš
Výlety
Aktualizováno: 14. 1. 2021 ,
Nejzápadnější město Aš

Galerie a trochu informací z letní a zimní návštěvy města Aš, nejzápadnějšího města České republiky. Město má potenciál, není tolik zničené působením bývalého režimu a dochovala se řada historických památek. Dokonce tolik zajímavých, že jako prvnímu městu jsem mu připravil hned dvě trasy s audioprůvodcem a vlastně i tento článek. 

Celý článek
Vila Josefa Höniga na prodej
Příběhy domů
Aktualizováno: 2. 1. 2021 ,
Vila Josefa Höniga na prodej

Vilu v Ústí nad Labem si v roce 1926 nechal postavit významný podnikatel Josef Hönig. Podobu vily navrhl architekt Paul Brockardt. Po druhé světové válce byla znárodněna. Do prosince 2005 sloužila pro potřeby Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, od té doby je bez využití a nyní i na prodej.

Celý článek
Schichtova vila na prodej
Příběhy domů
Aktualizováno: 4. 11. 2023 ,
Schichtova vila na prodej

Vilu v Ústí nad Labem si v roce 1931 nechal postavit Heinrich Schicht, velmi úspěšný podnikatel a prezident společnosti vyrábějící legendární mýdlo s jelenem. Za neobarokním vzhledem vily stojí architekt Paul Brockardt. Až do prosince 2005 sloužila jako chlapecká kolej, od té doby byla bez využití. 

Celý článek
Má prvotina, kniha Prázdné domy
Obecné
Aktualizováno: 26. 5. 2021 ,
Má prvotina, kniha Prázdné domy

Takové mé dítko, kniha plná nejzajímavějších prázdných domů z celé Prahy, které se mi zatím podařilo navštívit. Knihu vydává nakladatelství Grada, k dostání je ve většině knihkupectvích. U každé kapitoly bohatá fotodokumentace i časová osa s historií a současností jednotlivých staveb.

Celý článek
Právní a daňové aktuality
Obecné
Aktualizováno: 7. 12. 2020 ,
Právní a daňové aktuality

Dne 26. září 2020 nabyl účinnosti zákon, kterým byla daň z nabytí nemovitých věcí zrušena. Vláda také schválila návrh stavebního zákona a návrh změnového zákona. Cílem návrhů je zjednodušení a zkrácení přípravy staveb.

Celý článek
Zámek Ohrazenice před a po
Před a po
Aktualizováno: 27. 8. 2023 ,
Zámek Ohrazenice před a po

Objevil jsem ho víceméně náhodou okolo roku 2017, zarostlý v husté džungli, ze silnice skoro neviditelný. Uvnitř krásně malovaný, tak akorát velký. Proč tak chátrá? Vrtal mi hlavou, tak jsem zkusil po nějakém čase kontaktovat majitelku. V roce 2018 jsem zámku našel nového majitele, který se pustil do rekonstrukce. Pojďte se podívat, jak takový zámek vstává jako fénix z popela. 

Celý článek
Vila Rudolfa Leitnera před a po rekonstrukci
Před a po
Aktualizováno: 27. 8. 2023 ,
Vila Rudolfa Leitnera před a po rekonstrukci

Skoro 20 let prázdnou reprezentativní vilu jsem navštívil v roce 2017, kdy ji nabídl ÚZSVM k prodeji. V té době jsem z ní pořídil fotografie, které vzbudily značný zájem a krátce na to se prodala. Nový majitel ji opravil. Stala se krásným příkladem, jak se vyplatí zabezpečení podobných objektů. 

Celý článek
Stalo se...
Obecné
Aktualizováno: 6. 8. 2021 ,
Stalo se...

Práce realitního makléře občas připraví zajímavé životní momenty. Tento článek budu průběžně aktualizovat a jednotlivé příběhy doplňovat. 

Celý článek
Seriál Chátrající skvosty
Obecné
Aktualizováno: 26. 11. 2022 ,
Seriál Chátrající skvosty

Ve spolupráci s portálem TVbydleni.cz připravuji v pravidelném seriálu reportáže o zajímavých chátrajících nemovitostech. Je to například na úvodní fotografii Desfourský palác, opomíjený klenot Prahy s nádherným centrálním schodištěm. Pojďte do těchto objektů nahlédnout a blíže se seznámit s jejich příběhem. 

Celý článek
Vila Auerbach
Příběhy domů
Aktualizováno: 1. 11. 2020 ,
Vila Auerbach

Barrandov, filmový kopec, kde za první republiky bratři Havlové postavili malý Hollywood. Vznikly zde slavné filmové ateliéry a vilová čtvrť, kde stavebníky byli často známí herci, režiséři a producenti. Nejluxusnější vilu, na nejvyšším bodě tohoto kopce, postavil Josef Auerbach. Kdo to byl? 

Celý článek
Poznej místo
Obecné
Aktualizováno: 13. 3. 2021 ,
Poznej místo

Nedávno jsem dostal otázku, jakým autem jezdím. Odpovím tady a uděláme z toho malou hádanku. Tu a tam, když jedu k nějaké nemovitosti, tak při cestách udělám fotografii i svého auta. Kolikrát člověk při práci navštíví pěkná místa, škoda nezdokumentovat. A tedy schválně, uhodnete, kde jsem pořídil tyto fotografie? Vždy s menší nápovědou. Po levé straně od "← místo" je bílým písmem na bílém pozadí místo napsané, stačí toto místo označit kurzorem myši. 

Celý článek
Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí
Obecné
Aktualizováno: 1. 10. 2020 ,
Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí

Dne 26. 9. 2020 nabyl účinnosti zákon č. 386/2020 Sb., kterým bylo zrušeno zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí.

Celý článek
Vila Floriana Hernycha
Příběhy domů
Aktualizováno: 1. 10. 2020 ,
Vila Floriana Hernycha

Vilu ve stylu florální secese si nechal postavit ústecký průmyslník Florian Hernych (1855-1923), který přeměnil podnik svého otce Jana v prosperující textilní firmu. Své výsadní postavení demonstroval Florian Hernych honosným sídlem hned naproti budově hlavního závodu firmy Jan Hernych a syn.

Celý článek
Moderní Zlín
Výlety
Aktualizováno: 26. 8. 2020 ,
Moderní Zlín

Galerie a trochu informací z první návštěvy města Zlín. Nutno říct, překvapil, mile překvapil. Člověk by čekal chátrající industriál Baťova závodu, ale ouha. 

Celý článek
Janáčkovo nábřeží 713 a herečka Nataša Gollová
Příběhy domů
Aktualizováno: 18. 8. 2020 ,
Janáčkovo nábřeží 713 a herečka Nataša Gollová

Přijměte prosím pozvání do bytového domu na pražském Smíchově čp. 713, který nechala postavit rodina Hodáčových. Kdo patřil do této rodiny? Například slavná herečka Nataša Gollová, vlastním jménem Hodáčová.

Celý článek
Před a po - Dům v kraji pískovcových skal
Před a po
Aktualizováno: 27. 8. 2023 ,
Před a po - Dům v kraji pískovcových skal

Historický dům, který se nachází nedaleko chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, v klidné vesničce o jedné návsi, kam vede slepá silnice. Oblast, která je známá pískovcovými skalami. Jedna taková je i na samotné zahradě a je v ní několik vyhloubených sklepů. Asi takový popis jsem dostal od majitelky s dovětkem, že zde již přibližně 20 let nebyli...

Celý článek
Výhledy z rezidence Eliška
Příběhy domů
Aktualizováno: 12. 8. 2020 ,
Výhledy z rezidence Eliška

Naskytla se mi příležitost podívat se na střechu Rezidence Eliška, což je výšková budova v pražských Vysočanech. Po dokončení v zimě v roce 2013 se stala se svými 93,6 metry nejvyšší bytovou budovou v České republice. To vše je záruka luxusních výhledů na Prahu. S tímto zážitkem se musím podělit a tak sdílím pár fotografií.

Celý článek
Zachráněná vila Rudolfa Haurowitze
Příběhy domů
Aktualizováno: 11. 8. 2020 ,
Zachráněná vila Rudolfa Haurowitze

Nedávno jsem se byl podívat na vilu, která se postupem času dostala do havarijního stavu, byla od 90. let prázdná a nyní je díky kompletní rekonstrukci zachráněná. A to není vše, bude zde školka. Myslím, že zdejší děti budou v opravdu inspirativním prostředí.

Celý článek
Novinky v oblasti realitního trhu
Obecné
Aktualizováno: 17. 7. 2020 ,
Novinky v oblasti realitního trhu

Omezení předkupního práva spoluvlastníků, zavedení smluvní pokuty u nájmů a zrušení daně z nabytí nemovitých věcí.

Celý článek
Šeříková 566 a herečka Irena Kačírková
Příběhy domů
Aktualizováno: 1. 11. 2020 ,
Šeříková 566 a herečka Irena Kačírková

Funkcionalistický dům z roku 1937, kde v 50.letech žila například známá a krásná herečka Irena Kačírková (Starci na chmelu / učitelka, Byl jednou jeden král / princezna Drahomíra...) Ze střešní terasy tu mohla obdivovat opravdu parádní výhled na Kampu a Pražský hrad. 

Celý článek
Realitní makléř - historie profese
Obecné
Aktualizováno: 17. 11. 2020 ,
Realitní makléř - historie profese

Jednou jsem si tak říkal, kdy vlastně vznikla profese realitního makléře? Fungoval někdo takový například už ve středověku? Trochu jsem se ponořil do historie a našel jsem si na tuto otázku postupně odpověď. Zvu vás na exkurzi do historie „realitního makléře“.

Celý článek
Zrušení předkupního práva
Obecné
Aktualizováno: 17. 11. 2020 ,
Zrušení předkupního práva

V záplavě informací, týkající se nové dočasné situace ohledně koronaviru, by neměla zapadnout informace, týkající se předkupního práva.

Celý článek
Hotel Meran
Příběhy domů
Aktualizováno: 18. 8. 2020 ,
Hotel Meran

Krásný útlý hotel Meran se nachází hned vedle mohutného, ale neméně krásného hotelu Evropa (dříve Šroubek) v samém srdci Prahy na Václavského náměstí. V článku se mimojiné blíže seznámíme i s příběhem o tom, jak majitele hotelu Meran někdo vydíral.

Celý článek
Nebytový prostor - Praha
Poptávka
Aktualizováno: 10. 4. 2020 ,
Nebytový prostor - Praha

Celý článek