To už nikdo neopraví...
To už nikdo neopraví...
Aktualizováno: 9. 11. 2023 ,

To už nikdo neopraví. Věta, která se v různých mutacích na internetu objevuje často. Tímto přehledem, který ukazuje největší proměny "před a po" rekonstrukci, se pokusím ukázat, že i v naší malé zemi se v tomto směru dokážou dít divy.

Zámek Ropice

Ukázkové zmrtvýchvstání. Zámek Ropice se nachází nedaleko Českého Těšína. Dlouhá léta chátral a během bleskových povodní 22. června 2009 se část zámku dokonce zřítila. Vše došlo tak daleko, že obec zažádala o vyškrtnutí ze seznamu nemovitých památek, aby ho mohla zbourat. Na konci roku 2010 jej ale koupili dva subjekty z Ostravska. Spolumajitelem zámku je podnikatel Pavel Šmíra ze společnosti smira-print.cz, jenž už se podílel na záchraně a obnově řady památek, viz webové stránky společnosti. V dubnu 2011 započaly s rekonstrukcí celého objektu. A jak zámek dopadl? 

Karta objektu: https://poznejdomy.cz/domy/detail/734-zamek-ropice

Rozhovor s panem Šmírou: https://www.ceskatelevize.cz

A ještě pohled z jiného úhlu. 

Zámek Polní Voděrady

Nejstarší zmínky o tomto sídlu pochází až z roku 1577. Po roce 1945 zámek stát na základě Benešových dekretů zkonfiskoval Karlovi z Eisensteinu. To byl první hřebíček do rakve. Počátkem 80. let 20. století byl zámek opuštěn. Během následujícího nelehkého období byl 13. listopadu 1998 zapsán do Ústředního seznamu nemovitých kulturních památek ČR. O pár let později už je ale na této čerstvě zapsané památce vážně poškozen krov, krytina i stropy, jejichž některé části ze začaly hroutit. V roce 2007 byl zapsán na seznam nejohroženějších památek v ČR. Ale už v dubnu téhož roku ho koupila společnost ElitProfit za účelem jeho generální rekonstrukce. Ta se podařila.

Karta objektu: https://poznejdomy.cz/domy/detail/735-zamek-polni-voderady

Hotel Harvey

Trochu odbočíme od zámků. Co třeba takový bývalý hotel? Historie lázeňského hotelu Harvey se začala psát v roce 1916, když jej začal stavět Spolek válečných veteránů pro rehabilitaci vysloužilých vojáků a nazval podle Williama Harveye, jenž v 17. století prvně popsal krevní oběh. V roce 2003 je hotel na satelitních snímcích už v žalostném stavu. Po tomto roce se společnost Harvey, a.s. pouští do jeho kompletní rekonstrukce. Ve spolupráci se společností Metrostav budovu bývalého lazaretu zrekonstruovali a zachránili tak od plánované demolice. Dnes je z budovy vyhledávaný Spa & Kur Hotel Harvey****. Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly 400 milionů korun.

V jakém byl objekt stavu je pěkně vidět i na tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=Y22pp6RWADw

Karta objektu: https://poznejdomy.cz/domy/detail/695-hotel-harvey

Výtopna Kořenov

Zámky, hotely - to jsou určitě silní investoři. Co něco menšího? Příkladem může být Výtopna Kořenov. Vybudována byla v roce 1903 jako součást technického zázemí ozubnicové železniční tratě z Tanvaldu do Kořenova a dále do Hirschbergu v Dolním Slezsku (dnes Jelenia Góra). Svému účelu sloužila do roku 1987, kdy se pod tíhou sněhu zřítila střecha. Nevyužívaný objekt od té doby chátral. Celková obnova výtopny proběhla mezi srpnem 2015 a červencem 2016. Finanční podporu se podařilo získat z grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Místo v ní nalezla historická kolejová vozidla, která byla odstavena v nevyhovujících podmínkách pod širým nebem. Čtyři z nich, dvě motorové ozubnicové lokomotivy a dva motorové vozy, jsou přitom chráněny jako movité kulturní památky.

Karta objektu: https://poznejdomy.cz/domy/detail/736-vytopna-korenov

A ještě pohled do interiéru "před a po".

Bělský dvůr

Předchozí příklad ukázal, jak zachránit objekt s pomocí grantů. Dá se to i bez nich? Klasicistní broumovský statek majitelé koupili v červenci 1997 krátce po velkém požáru v květnu, který dovršil celkovou devastaci již tak zchátralého objektu. Pomalu ale jistě se pustili vlastními silami do velmi náročné rekonstrukce s jasnou představou: zachovat co možná nejvíce v původním stavu a chybějící prvky doplnit dle historických záznamů. Bohužel jako soukromé osoby, nepodnikající v zemědělství, nedosáhli na žádnou z dotací z EU a tak se celá oprava táhla dlouhých 16 let až do kolaudace v březnu 2013. Z chátrajícího statku se jim podařilo vybudovat nádherný a klidný rodinný penzion Bělský Dvůr, lákající k návštěvě a ubytování.

Karta objektu: https://poznejdomy.cz/domy/detail/691-belsky-dvur

Fara Grunta

Často opomíjený typ objektu - fara. V současnosti často ztratila využití. Ale je to objekt s pořádným potenciálem. Bývá v centru obce na nejhezčím místě, okolo větší zahrada. Velikostně, a kolikrát i výzdobou interiérů, je to takový malý zámeček. Což představuje zajímavou výhodu. Je vhodný pro méně náročnou rekonstrukci, než v případě klasických zámků. Taková jedna pseudorenesanční fara v Gruntě, byla postavena v roce 1890. Po 2. sv. válce byla fara využívána k hospodářským účelům zemědělského družstva a zajišťovala se pouze minimální údržba. Po roce 1989 už silně chátrala bez využití. V roce 2016 byla prodána do soukromých rukou a kompletně zrekonstruována. Znovu je z ní krásná reprezentativní stavba.

Karta objektu: 

 

Zámek Radovesnice

A zase zpět k zámkům. Zámek Radovesnice byl po roce 1948 znárodněn, ale oproti celé řadě jiných, tomuto zámku se dostávala průběžná péče. V letech 1973–76 byly opraveny fasády a střecha. V roce 1989 se začalo s další rekonstrukcí. Ale započatá práce byla z důvodu pádu komunismu ukončena a než se vyřešila restituce v roce 1993, zámek zchátral. Ani po restituci se ale na rekonstrukci nenavázalo a došlo k velmi rychlé devastaci této významné stavební památky. V roce 2005 byl zámek již na pokraji zřícení, ke kterému začalo docházet v průběhu roku 2006, kdy se dovnitř propadla střecha s věží. Záchrana pro zámek přišla v dubnu roku 2007, kdy ho koupila firma ElitProfit, spol. s r.o. za účelem jeho generální rekonstrukce a následného obytného využití.

Karta objektu: 

 

Jízdarna Světce

Největší českou jízdárnu a druhou největší v Evropě (hned po Španělské dvorní jízdárně ve Vídni) postavil v osadě Světce nedaleko Tachova v letech 1858-1861 Wilhelm Nevenhorst pro polního maršála, knížete Alfreda I. Windischgrätze. Až do roku 1945 byla využívána pro svůj původní účel, po válce začala chátrat, sloužila jako tělocvična pro pohraničníky a později i jako sýpka. V 80. letech se objevily plány na její úplnou demolici. Město Tachov začalo jízdárnu s využitím státních dotací rekonstruovat. Jako fénix z popela zachráněná jízdárna byla zařazena na seznam národních kulturních památek.

Karta objektu: https://poznejdomy.cz/domy/detail/738-jizdarna-ve-svetcich

A z bočního úhlu.

Zámek Kamenný Dvůr

Po 2 sv. válce zámek využívala armáda. Později však zůstal opuštěný a stal se cílem vandalů a zlodějů. Zámek chátral a na přelomu 20. a 21. století z něj již byla úplná troska. Některé obvodové zdí se zřítily a ze zámecké zahrady byl prales. Z inventáře zámku nezbylo téměř nic. Ruiny zámku byly v roce 2004 zakoupeny soukromým majitelem a zámek byl nákladně zrestaurován podle historicky doložených materiálů. Od té doby slouží jako hotel a restaurace. V hlavní turistické sezóně je k dispozici i průvodce, s nímž je možné si prohlédnou veškerý interiér zámku.

Karta objektu: https://poznejdomy.cz/domy/detail/737-zamek-kamenny-dvur

Zámek Libá

Hrad je zde doložen už roku 1264. V roce 1945 bylo panství zkonfiskováno státem, zámek velmi trpěl. Roku 1985 nakonec neznámý vandal založil v jednom ze sálů zámku požár, který přivedl celý areál do havarijního stavu. Na přelomu let 1988/1989 měl zámek propadlé všechny krovy a dřevěné konstrukce, jejichž sutiny zaplňovaly interiér budov v některých místech až do výše třetího patra. Absence zastřešní způsobila havarijní stav promáčeného zdiva, všechny dřevěné konstrukce byly napadeny dřevomorkou. V roce 1991 zakoupila zdevastovaný zámek v Libé od státu za 150 000 Kčs společnost Intertour s.r.o. se záměrem přebudovat objekt na hotelové zařízení. Ihned se začalo s pracemi. V roce 1994 ale referát regionálního rozvoje Okresního úřadu v Chebu vydal nesouhlas s projektem. Rekonstrukční práce byly na několik let zastaveny, což mělo znovu pro obnažené konstrukce devastující následky. Tahanice na úřadech probíhali až do roku 2006, kdy areál zchátralého zámku zakoupili manželé prof. Vladimír Griněv a Ing. Zuzana Griněvová z Prahy, kteří úspěšně pokračují v celkové rekonstrukci objektu.

Karta objektu: https://poznejdomy.cz/domy/detail/718-zamek-liba

A pohled z věže na střechy zámku. 

Jihočeská usedlost

Bez udání místa, jedna jihočeská usedlost, kterou si vzala pod křídla šikovná architektka Lenka Míková. Usedlost tvoří dvě budovy - celoročně obyvatelná roubená chalupa a stodola sloužící nově jako "letní obývák". Architektka s projektem zaznamenala velký úspěch i v zahraničních médiích. Více o rekonstrukci v článku zde: http://www.earch.cz/

Hrad Hartenberg

Hrad Hartenberg patří mezi desítku nejstarších hradů v Čechách. Mnohokrát byl pleněn a dobýván a posléze opravován. Během 17.-19. století se postupně měnil na pohodlnější zámecký objekt. Život zde pulsoval do roku 1945, než došlo k vysídlení původního obyvatelstva a poslední šlechtické majitelky. K panství náležely velkostatky, pivovar, mlýny, sýpka, park atd. Rok 1945 přinesl znárodnění a rozsáhlé rozkrádání. Následovala destrukce hradu i přilehlých objektů díky působení státních statků a nezájmu příslušných organizací. V osmdesátých letech proběhly dobrovolnické pokusy Brontosaurus o záchranu objektu. Toto úsilí bylo zcela zmařeno úmyslnými požáry v roce 1985. Z objektu zbylo pouze torzo. V roce 1997 získal zříceninu hradu pan Bedřich Loos, dala se kolem něj dohromady skvělá parta lidí a za pomoci dobrovolníků z celého světa a stavební huti Hartenberg se pokouší o záchranu této cenné památky na Sokolovsku. V roce 2016 získaly záchranné práce na hradě cenu NPÚ - Patrimonium pro futuro. Na fotografiích stav hradní kaple v roce 2006, v průběhu rekonstrukce a po jejím dokončení.

Další průběh oprav můžete sledovat pod tímto odkazem na FB stránce Hrad Hartenberg.

Trasa: Okolo Hartenbergu

Karta objektu: https://poznejdomy.cz/domy/detail/21-hrad-hartenberg

Vila Skrytín

Vila, která doslova vstává z popela jako bájný Fénix. Je ukryta v krásné přírodě s výhledem do údolí řeky Labe. Na konci 19. století vilu postavil Rudolf Richter, určitě významný místní podnikatel, ale dnes se o něm nic neví. V roce 1914 vilu koupila další významná rodina z Ústí nad Labem - Wolfrumové. Rodině patřil až do roku 1945. Pak byl znárodněn a sloužil jako rekreační středisko. Po roce 1990 zůstal opuštěn a během 20ti let byl naprosto zdevastován vandaly a zloději. V roce 2011 se do místa zamiloval ústecký podnikatel a významný filantrop Martin Hausenblas. Okolí zámečku je parádním tipem na výlet. Majitel v místě pro kolemjdoucí postavil i pergolu s přípojkou pitné vody a elektřiny na dobití mobilu. Ze Skrytína chce vytvořit nejen svůj domov, ale i místo setkávání, jenž bude vynikat nejen výjimečnou architekturou a historií, ale bude i energeticky soběstačnou stavbou.

Další průběh oprav můžete sledovat pod tímto odkazem na FB skupině Skrytín.

Karta objektu: https://poznejdomy.cz/domy/detail/6-vila-skrytin