Zámek Nová Včelnice - před a po
Zámek Nová Včelnice - před a po
Aktualizováno: 19. 9. 2023 ,

Na přelomu let 2018 / 2019 jsem prodával tento zámek Nová Včelnice nacházející se na Jindřichohradecku v Jihočeském kraji. Tehdy to byla ruina zralá téměř k zániku. Nastavila se ale dobrá cena, stačil jeden prohlídkový den, kdy jsem zde zájemce spíše provázel jako průvodce na zámku a po pár dnech se podepisovala kupní smlouva. Novým majitelem se stala společnost SaZ Hodonín, která se pustila do úžasné záchrany zámku. V roce 2023 jsem měl příležitost zámek nafotit ze stejných míst znovu. Užijte! 

Unikátní trojkřídlý zámek, vznikl přestavbou původní gotické tvrze, která je zde poprvé výslovně doložena v roce 1454. U původní gotické tvrzi pozdější majitelé, Paradiesové de Lassaga, přistoupili v letech 1693-1702 k úpravám (arkády jižního a východního křídla) a především k výstavbě tzv. nového zámku v severozápadním sousedství staré tvrze. V 18. století zámek vlastnil hrabě Jan Hubert Hartig, který patří mezi klíčové osobnosti pražského hudebního života. V 19. století patřil zámek Geymüllerům, kteří jej nechali někdy kolem roku 1840 upravit v empírovém stylu. Poslední započatá rekonstrukce v roce 1990 nebyla později z finančních důvodů bohužel dokončena. Zanedbání údržby po dobu 40 let vyústilo do žalostného stavu památky. V roce 2010 se zde dokonce správce zámku propadl prohnilým stropem. Naštěstí, na přelomu let 2018 / 2019 jsem zámku našel nového majitele. Na zámku sice bylo předkupní právo města, když ale generální ředitel Ján Truska společně s projektanty seznámil vedení města s investičními záměry firmy. Jako svou referenci uvedla firma i rekonstrukci zámku Borotín u Boskovic, který již sloužil jako dům s pečovatelskou službou. Město od předkupního práva upustilo. A dobře udělalo! Po rekonstrukci zámek slouží především jako domov seniorů, ale i hotel s restaurací. Později se společnosti SaZ Hodonín podařilo od jiného vlastníka zakoupit i poslední křídlo, které areál krásně uzavírá. Jedná se o stavby vzniklé po roce 1948, které budou přestavěny, aby zámecký areál vhodně doplnily. Pro lepší představu o areálu zámku přikládám letecký pohled s popisky. 

Webové stránky resortu: https://www.resortnovavcelnice.cz/

Karta objektu s bližšími informacemi: https://poznejdomy.cz/383

Pojďte užít fotografie z roku 2018 a ze stejných míst v roce 2023. Nejdříve pohled zvenku na zámek.

Cedule s názvem ulice chátrá i dále, naštěstí jen ta. 

Před zámkem se nachází památník obětem války. 

Tato část zámku je nejstarší, v jádru tvořená původní gotickou tvrzí. 

 Stejná část pohledem z dolní části ulice Zámecká. 

A ještě jeden pohled na původní tvrz. Hmota stavby je tu opravdu výrazná, nejvíce připomínající zmíněnou tvrz.  

Když pokračujeme dále kolem rybníku, dostaneme se k tomuto zadnímu vjezdu do zámku. V zádní části je křídlo s gotickou tvrzí. 

Vraťme se ale zpět k hlavnímu vstupu do zámku a pojďme se podívat do nádvoří Nového zámku. 

Nejvýraznější přístavbou je zde tato část, kde se nachází pro domov seniorů potřebný výtah (ale samozřejmě i pro další klientelu), v přízemí recepce a v patře prostorná jídelna / konferenční místnost. 

Pohled směrem k východnímu křídlu. 

A ještě jednou východní křídlo, čelní pohled.

Pohled od východního křídla směrem k západnímu, které se nachází podél ulice B. Smetany. 

Pohled z jižního křídla směrem k severnímu, které ještě na renovaci čeká. 

A ještě jednou pohled k východnímu křídlu. Na nádvoří zde již nyní vznikl velmi pěkný parčík pro klienty. A komu by nestačil, je možné zádním vstupem, který již známe z předchozích fotografií, dojít k rybníku, který se dá celý obejít a proti toku řeky Kameničky je zde alej K Berounským. 

Tímto průchodem v jihovýchodní části zámku se dostaneme na nádvoří bývalé gotické tvrze. 

Když jsem zámek prodával, místní děcka tu měly vybudované betonové U-rampy pro skateboard, posezení a za dveřmi po levé straně klubovnu. 

Nádvoří této staré části zámku prokouklo parádně! 

Tvrz byla původně čtyřkřídlá, nádvoří bylo tedy plně uzavřené. Severní křídlo ale zaniklo již před rokem 1800.

Patrně až na počátku 17. století nebo v jeho průběhu byly přistavěny pilířové arkády nádvoří.

Pojďme se podívat do samotného zámku, nejdříve do této starší části. Když bychom vstoupili těmito dveřmi, dostaneme se do této místnosti s nízkým stropem. Další ze znaků, že se nacházíme ve staré části. 

O patro výše je tato místnost, či spíše spojovací chodba do dalších částí. 

Další nejzajímavější prostory, této staré části zámku, objevíme v nároží s arkýřem pozdně gotického typu a s krásným stropem. Zde po rekonstrukci vzniká studovna / knihovna. 

Ještě detail samotného arkýře. Parádní místo na posezení! 

Nad arkádami je tato spojovací chodba. Podle všeho zde se v roce 2010 propadl stropem tehdejší správce zámku. 

Chodbami se dostaneme až do Nového zámku, konkrétně do východního křídla, odkud byl a je krásný výhled k rybníku. 

V jižním křídle je spojovací chodba o poznání širší. Sem vede i hlavní schodiště z přízemí. V minulosti v těchto místech dokonce hořelo. Po pravé straně je nyní vstup do přístavby a do konferenčního sálu / jídelny.  

Tato část ještě z druhé strany. Celé západní křídlo Nového zámku v 90. letech 20. století prošlo nedokončenou rekonstrukcí. Zde je na fotografii z roku 2018 dobře patrný například základ nového schodiště. 

V celém západním křídle, při původní rekonstrukci, skoro nezůstal kámen na kameni. Jediné místo, kde se dala cca pořídit srovnávací fotografie "před a po", je spojovací chodba. 

Pro představu několik fotografií ze západního křídla v roce 2018. Nebyly tu žádné příčky, ani strop na půdu. Aktuálně tyto prostory vypadají úplně jinak. 

Velmi zajímavá část se ale dochovala v přízemí! Zde po rekonstrukci vznikla restaurace. Doporučuji tu posedět s tím, že nyní budete vědět, jak to tu vypadalo kdysi :) 

A ještě z druhé strany. 

Samozřejmě nezbytné prostory kuchyně a dalšího zázemí, součástí. Zde se dá orientovat "před a po" snad jen podle masivního stropu. 

Na závěr ještě několik fotografií z interiérů, ze kterých nemám (nešlo pořídit) srovnávací fotografie, ale stojí za ukázku. Jeden z pokojů, recepce a jídelna / konferenční místnost. V době mé návštěvy ještě interiéry nebyly plně vybavené, i tak se ale dá tušit, že tu bude mít kdokoli příjemný pobyt. 

A na úplný závěr ještě několik dobových pohlednic.